Skip to main content

Bröderna Kåra-Lars och Björs-Jonas

Att Kåra-Lars och Björs-Jonas var täta är nog inte rätt ord, jag skulle vilja säga invuxna med varandra. Min pappa och brodern Jonas brukade - efter 1948 när telefon blev inkopplad - prata minst en halvtimma varje morgon vid ca 05.30 med varandra. Ett behov av kontakt som med pappas flyttning upp till Kåra måste skötas lite på distans. Det skulle varit väldigt intressant att veta vad dom pratade om. Det var nästan legio att nån av Björsungarna sov över hemma i Kåra eller tvärsom. Det kändes som att vi behövde varann väldigt mycket och plats fanns det ju. Det roligaste var att vi i Kåra lånade brännvin av Björs-Jonas och Björspojkarna lånade av Kåra-Lars. Om vi nånsin betalade tillbaka har jag inget minne av. En sorts uppväxt-provning antar jag.

Nu är det naturligtvis omöjligt, men om du kunde ha träffat Kristoffers-Gunnar (den gamle) så hade du funnit  "Gandalf den Vite" i Stene. Mannen som visste vem som var trovärdig, som kände till vem som var skyldig vem vad m.m. Gode man för en hel del personer, stabil och med en fantastisk kvinna. Kresfers-Kerste var torr som ett skinn men skinnet var tufft. Ögon klara som blåbär och skarpa som nålspetsar när det behövdes.

Björs var nog stort, släkten styrde över i stort sett hela Stene by med Stenegård och Kusmyra inräknat över 7 generationer enligt en av våra gamlingar på Kåra-sidans utsago - en ättling till Fallins. En syster till min farfar gifte sig, förmodligen mot hela släktens vilja med en av dom fattigaste toparungarna från Fallins uppe på Grindstens-berget, men som visade sig vara kanonvirke - startade fabrik i Arbrå, byggde tröskverk m.m. Fick en son Ole Fahlin, som blev  anställd som nr 124 inom SAS som pilot på 20-talet och sedermera emigrerade till USA och sålde propellrar till USA Airforce. Gubben kom till pappas begravning, svarthårig och pilsk på fruntimmer trots sina 82 eller fler år. Du hittar honom på en website som en av pionjärerna inom aviation i USA. Lär finnas ett museum uppe i Oshkosh över honom. Han hade vid den åldern fortfarande sitt flygcertificat i ordning och styrde sitt flygplan over the West Coast of the USA. Hans systrar i Bollnäs tyckte han var lite fåfäng för "han färgar håret den rackaren". Men en toppen-gubbe var han.

Kåra Lars-Erik (Lark)

Länkar Ole Fahlin: www.wingsofhistory.org