Skip to main content

Utägor, små åkrar

Varje bonde har sin mark och med god hushållning klarar han sina kraturs behov från dessa med att slå hö och så och bärga havre och korn. Sen finns det en mycket god gammal princip att naturen skall hållas i skick – en igenvuxen risig åker är en styggelse, likaså igenvuxna stigar och buskiga diken och vägkanter.

Pa våran gård, Kåra, nyttjade vi, förutom ägorna runt gården, små åkrar - utägor - så pass långt bort som halvvägs till Klacken, men också små öppna ytor i skogen som till exempel LillNyland, två små täkter nära Hultmans-smedjan ävensom Lappmyran och Raskas uppe längs Grindstens-vägen. Med de flesta småbönderna i grannskapet avlidna, blev det nödvändigt för pappa och oss att se till att deras utägor också hölls öppna och i skick. Inte gav det många längder hö, men vi höll skogen borta från röjd mark.
Vi hade dessutom en strandåker i Säljesta, strax innanför kustvägen, där vi tog hö på två små åkrar och dessutom vass så långt ut i vattnet som vi kunde möjligtvis gå. Det var alltid en trevlig utflykt att på morgonen köra dit ut med trilla med hässjevirke och redskap, skrabbsla runt kanterna och sen på rad slå av höet så tidigt på morgonen som möjlingt för att det skulle torka till för att hässjas på eftermiddan. Mamma hade väl sina sysslor hemma på förmiddagen men kom per cykel med middagsmat på styrstången. Det var alltid trevliga picknickar där ute men när jag körde förbi platsen för några år sedan – ungefär 40 år efter sista slåttern på Säljestanget – kunde man inte urskilja var ägorna funnits. Sly och busk överallt.

Kåra Lars-Erik


PS av Micke

Där vid Säljesta strandängar hade vi, familjen Jonas Björs (den yngre) vårt badparadis på stranden nära näset vid åmynningen. Där fick man vara ifred och där var det ljuvlig sand och så långgrunt att man kunde gå över nästan hela älven.
Själva stranden har på senare år nästan vuxit igen, eftersom en samfällighet har sina får där. Jag hade planer på att låta röja stranden, och utverkade tillstånd av samfälligheten men fann ingen lämplig maskin för ändamålet!

Och jag har noterat att familjen Anders Björs ofta badade på stranden invid :)

Micke Björs