Skip to main content

Tjock-Anders och tjockmjölk

Här står alltså 30 st syltburkar.
Dom kommer att fungera som vitamininjektioner kommande vinter till vår frukostar med filmjölken och en blandad sylt på röda vinbär, jordgubbar, rabarber och blåbär.
Så är det bara, ta lärdom ni som är yngre och vill bli lika gamla som oss gamla.

Lars Erik, jag har många gamla skrönor om Tjock Anders som bodde på Kulthammar men så fort han vaknade cyklade ner till Björsgården och sa Tjockmjölk. Kan du möjligen fortsätta. Det var en ständig kamp med denna 100 kg jätte som ville leka med oss små men han försökte nog att vara försiktig. Den enda han hade respekt för var Bonden Björs Jonas. När min bror Per kom hem och presenterade sin blivande hustru Siv blev hon överfallen av StorAnders som ville leka och Björs Jonas sa. Lätt bli stintan.
Och det gjorde han.

Björs-Olle


Olle, förbaskat roligt att höra av dig. Jag är ledsen, men jag råkar in i perioder när jag kommer hem och hittar dina pärlor och tänker att nu måste jag skriva tillbaka, men sen är det slut. Jag är inte stressad i jobbet, men med snitt 10 timmar per dag händer det att man bara slocknar efter en pilsner och - som idag - lättstekt fläskfile med mjukstekt lök med senapskorn och kummin och nykokt potatis med lite smör på och ett trevligt glas vin till. Har just gjort kaffe. Fick ett kilo av nått ruskigt finmalet jättestarkt kaffe som en av mina Indiska jobbare gav mig. Spetsat med lite vodka blir det SKÖNT.

Tjock-Anders minns jag inte så bra men vet att som barn lekte han med din och min pappa.
Annars som auktionist var han fantastisk och dessutom en benådad fiolinist. Synd att han hade gått bort. När Boris Wittenberg, Inga Grips fästman som varit försteviolinist i symfoniorkestern i Leningrad var hemma och vi fick ihop Oskar Bergkvist, PellPers Pelle och Jonas Frank från Nordsjö, för en liten stämma hemma i salen. När Boris spelade tredjestämman pa Ravstabacken direkt fran notbladet, sa Farnken 'jösses pojkar'. Men, som du säger, han var lite svår pa fruntimmer sa med både honom och Oskar hade det varit svårt för Inga Grip.
Men Hammarstrand var inte dålig han heller. Jag minns när han höll auktion efter gubben Norin, grannars till Kåra. Det blev knepigare med buden ju längre dagen skred och när sista diverselådan gått, satte sig Hammarstrand och hängde med huvudet. Det framkom att gubben Norin i förväg lagt en liter Grönstedts konjak under madrassen i en fällbänk med instruktion att den skulle Hammarstand ha när han höll auktion. Sa blev det men man hittade Hammarstrand nere i brännnässlorna ner mot backen senare på aftonen.

Tjockmjölk! Hörde du nånsin talas om ryss-svamp i samband med tjockmjolk? Mamma pratade på det nångång i min barndom. Sen byggde vi två slakterier i östra Polen som jag hade hand om och jag blev kompis med en Polsk jurist som blivit tagen av nazisterna efter -38 invasionen, hölls i läger och fraktades sedermera till koncentrations-läger i norra Norge. Jag ingen aning om att sadana existerade. Emerllertid, sade Juri Siewzieck, blev han trött på det där lägret och promenerade över kölen till Sverige mitt i vintern, hamnade i Sundsvall och lärde sig Svenska. Vi hade några häftiga nätter när vi drack slut på konjaken i bykrogarna runt Sokolow Poladski för att hålla hans klienter glada. Hur det var skickade Juri en burk med nått som såg ut som lösa vårtor eller skrovliga ärter, med mig hem och sa att detta skulla användas för att konservera mjölk. Vad mamma blev glad! Det var ju precis DET hon pratat om. Som du kanske kommer ihåg, köpte jag även Polska vinterstövlar åt pappa och Björs Jonas. Vadmal med gummi-ytterskal. Varma och goda och dessutom i kromosom storlek som gubbarna behövde. Ungefär en svensk femma per par. Dom undrade i tullen vad i helsike jag höll på med. Slipstickor till liarna for en spänn styck - jag tror det finns några kvar hemma i Kåra fortfarande.
Jag skall börja odla mandelpotatis här nere om du kunde vara så förbaskat snäll och smuggla fyra eller fem knölar i bagaget. Lite kultur får dom tåla här nere. Jag planerar att åka hem om nått år och då skall jag förbaske mig ta med en burk surströmming hit. Det är visserligen transportklass 3 - explosiv vara - men det är gott. Vid det laget är det nog dags för en gammal man som jag att avsluta arbetslivet, så om jag blir deporterad på grund av strömmingen, så får jag väl acceptera det då. Jag tog över en liten burk till Engeland för trettio år sen och hustrun har ännu inte glömt när jag inviterade en annan Engelsk galen fiolinist som faktiskt är välkänd. Vi gjorde slut på burken med en liten putell hembränt och sen pratar inte hans hustru med min hustru så det finns lösningar på allting här i livet.
Nu skall jag gå in och titta till madrassen en stund. Uppe med tuppen i morgon och inspektera ett tak - det är ca +39 till +45 och 70-80% luftfuktighet så det blir svettigt.
Lev väl och njut svartvinbär direkt från busken - det saknar jag ganska mycket.

Kåra Lars Erik


Vi pratar om två olika (Tjock Anders) Din Tjock Anders som bodde uppe på Stene och en gång i sin ungdom drog i väg med kälke utför kungsbacken och rammade dörren till Steneboa och hamnade därinne. Men han överlevde ju och blev en aktad speleman och aktad auktionist. Den TjockAnders jag talar om var en mobbad man från Nordsjöhemmet som blev omplacerad till Kulthammar. Han hade lärt sig att cykla men var kvar i barnåldern och utvecklades inte så mycket mer. Men vi barn i Björsgården fick ta emot den här 100 kg. mannen som ville leka med oss på sitt vis. Det var kramar så man inte trodde man skulle överleva. Det var bara Björs Jonas bonden som kunde få honom att sluta med sitt kommando, lätt bli.

Björs Olle


Jo, jag kommer ihåg honom. När vi spelade fotboll på vedbacken nere i Björs ville han ju vara med och då fick han stå i mål. Om någon lyckade få in en boll bakom bjässen blev det kalabalik. StorAnders (som jag minns hans namn) försökte få tag på den rackarn som skjutit mål och när det inte gick, grät han som ett barn.

Kåra Lars Erik