Skip to main content

Läskbackar

Konversation mellan kusinerna Kåra Lars Erik och Björs Olle:

Olle, försökte inte du och jag oss på det har med business när vi var i yngre tonåren – köpte några backar dricka av Abrahamssons Johan och satt hela natten uppe vid ladan uppe i Kusmyra eller bakom Kulthammar närmare sagt på midsommaraftonen. Gubbarna köpte ju för sin grogg men jag tror vi provsmakade ganska mycket själva också.
Jag minns när jag gick hem över Kresfers på småtimmarna att det var en fantastisk lätt dimma över Stene och att jag frös som en hund. Sen dan efter kröp vi omkring och försökte få ihop tillräckligt med tomglas för returen. Jag tror inte vi blev rika på kuppen men det var ett gott försök. Minns du det?? 

Kåra Lars Erik


Oj Oj jag har starka dramatiska minnen från den midsommarnatten. Jo vi köpte en back läskedrycker och sen satte vi oss vid knuten av Bil-ladan som den hette, fråga mig inte varför den hette Bil-ladan den försvann sedan när Kulthammar byggdes. Kommer väl ihåg när Franka Jonas (Jonas Frank från Nordsjö) anträdde dansen med sin hustru, han var en duktig dansör och han var då Rättare på Stenegården. Som du sa vi sålde väl lika många läskflaskor som vi själva drack upp men sen hände detta. Furuström från Kåsjö deltog, minst tre bröder. Vi var bara småungar dom var väl nykläckta ynglingar och dom blev tämligen berusade. Glömmer aldrig när den yngste (kanske Olle) ropar till den äldre (kanske Pelle) Var är browningen när dom raglar omkring. Då kom den äldre brodern ut och bokstavligt tar dom i nackskinnet och det blev lugnt utanför ladan och sen satt vi bara kvar och frös. Det var dramatik i mina unga år som jag aldrig kommer att glömma.

Björs Olle